Oletko koskaan miettinyt, mitä kaikkea voi ilmaista pelkällä ilmeellä?
Kommunikoinnissa ja vuorovaikutuksessa hyödynnetään ei-kielellisiä vuorovaikutuskeinoja, kuten eleitä ja ilmeitä. Ilmeillä voidaan ilmaista esimerkiksi iloa, surua, yllättyneisyyttä ja pelkoa.
Kun kommunikointi sisältää erilaisia kommunikointikeinoja ja sitä voi ymmärtää eri aistikanavien, esim. kuulon ja näön, kautta, on kommunikointi multimodaalista. Tilanteita ja tapahtumia voi selkeyttää käyttämällä puheen tukena esimerkiksi kuvia tai piirtämistä. Usein kuka tahansa hahmottaa asian paremmin, kun näkee siitä kuvan.
Tukea kommunikointiin
Lapset tarvitsevat onnistumisen kokemuksia vuorovaikutuksessa aikuisten ja toisten lasten kanssa. Onnistuneet kokemukset edistävät sekä kehittävät lapsen kommunikointia, minäkuvaa ja itseluottamusta.
Joskus lapset voivat tarvita tukea kommunikointiin tai toiminnan jäsentämiseen ja muistamiseen ja lähiympäristö arjen sujuvuuteen. Kommunikaatio-ohjauksella voidaan auttaa näissä tilanteissa.
Varhaisella kommunikaatio-ohjauksella on mahdollista löytää lapselle puheen tueksi vaihtoehtoisia kommunikointikeinoja arkeen. Tällaisia voivat olla esimerkiksi tukiviittomat, piirtäminen, kuvat tai valokuvat.
Kommunikaatio-ohjauksen alkaessa varhain, ennen apuvälinekeskuksesta saatua apuvälinettä, lapsi pystyy jo oppimaan taitoja mahdollisen tulevan apuvälineen käyttämiseen. Kun ohjaus pystytään aloittamaan varhaisessa vaiheessa, lapsen ja läheisten on helpompaa omaksua vaihtoehtoiset kommunikointikeinot osaksi arkea.
Päivästä on mahdollista saada selkeä, ymmärrettävä, käsitys päiväjärjestyskuvien avulla. Tämä mahdollistaa osaltaan kommunikoinnin ja kielen harjoittelua päivän edetessä. Kommunikoinnin harjoittelua pystyy sisällyttämään myös erilaisiin päivän tilanteisiin ja rutiineihin, joissa on toistuvia toimintoja. Hyviä harjoitteluhetkiä ovat esimerkiksi ruokailu, kirjan lukuhetki, laululeikit ja leikkiminen.
Toimiva vuorovaikutus – Muista LOVIT!
Kun ihmiset ymmärtävät toisiaan ja tulevat ymmärretyksi kielellisestä taustasta huolimatta, kielellinen saavutettavuus toteutuu ja ihmisten osallisuus lisääntyy. Jokaisella on oikeus kommunikointiin.
LOVIT-muistisääntö sisältää kohdat, joiden avulla jokainen voi tehdä vuorovaikutuksesta toimivampaa.
Läsnä = Ole läsnä ja keskity vuorovaikutuskumppaniisi
Odota = Anna vuorovaikutuskumppanillesi aikaa kommunikointiin
Vastaa = Vastaa vuorovaikutuskumppanin kommunikointialotteisiin
Ilmaisu = Mukauta omaa ilmaisuasi, jotta ymmärrätte molemmat toisianne
Tarkista = Tarkista, että ymmärsitte toisianne.
Iina Saastamoinen
Kommunikaatio-ohjaaja ja puhevammaisten tulkki
10/2024